X 20
Bugun...
SON DAKİKA

Özgür Özel, genel başkanlık için düğmeye bastı! Adaylığını hangi mesajlarla açıklayacak?

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP’nin Kasım ayı başında yapılması planlanan 38. Olağan Kurultayı’nda genel başkan adaylığı için Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı yarışma kararı aldı. Özel, adaylık kararını Cuma günü, CHP Genel Merkezi’nde düzenleyeceği basın toplantısıyla resmen ilan edecek.
facebook-paylas
 Tarih: 14-09-2023 06:01:42  -   Güncelleme: 14-09-2023 06:27:42

Özgür Özel, genel başkanlık için düğmeye bastı! Adaylığını hangi mesajlarla açıklayacak?

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyerek “İçinde bulunduğumuz kurultay sürecine dair bir basın toplantısı yapacağım” dedi.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, Özel’in yarın değişim süreci kapsamında çalışılan tutum belgesi ile genel başkanlık adaylığını açıklaması bekleniyor. Özel’in hem CHP hem de Türkiye için bir çerçeve çizeceği kaydedilirken grup başkanlığına ilişkin de “Özgür Bey’i milletvekilleri grup başkanı seçti. İstifa etmesi için bir neden yok. Takdir kendisinde olacak” yorumu yapılıyor. Genel merkez kanadı da Özel’in adaylığı için “Hayırlı olsun, parti ve ülke için iyi olsun” derken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da Özel’i desteklediği belirtiliyor.

Parti içinde değişimi savunanlar, Özel’in yapacağı açıklamaya ilişkin, “Kongreler nedeniyle elbette katılamayanlar olacak ama partinin gidişatından rahatsız olan milletvekilleri ve parti meclisi üyeleri de orada olacak. Tahminen 20’ye yakın milletvekili orada olacaktır. Özgür Bey de tutum belgesiyle birlikte adaylığını açıklayacak” dedi.

‘GÖREVİNDEN AYRILMAZ’

Özel’in adaylıktan sonra grup başkanlığından ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin konuşan kaynaklar, “Netleşen bir durum yok ama ayrılması için bir neden de yok. Özgür Bey milletvekilleri tarafından grup başkanı seçildi. Genel başkan da aday olursa genel başkanlıktan istifa etmiyor. Özgür Bey’in istifa etmesi için bir neden gözükmüyor. Takdir kendisinde olacak” dedi. Özel’in açıklayacağı tutum belgesinin hem CHP hem de Türkiye’ye yönelik değerlendirmeler içerdiği belirtiliyor. Bu kapsamda da ortaya hem parti hem ülke için bir vizyon konulacağı söyleniyor.

‘KEMAL BEY ANLAYIŞLIDIR’

Özel’in adaylığını açıklayacak olmasıyla ilgili genel merkez kanadından “Hayırlı olsun” yorumu yapılıyor. Kılıçdaroğlu’na yakın isimler, “Kurultayda nasıl bir yarış olur” sorusuna “Kemal Bey de aday gösterilecek. Parti için ve ülke için iyi olsun” yanıtını veriyor. Özel’in Kılıçdaroğlu ile görüşmesini ve açıklamasını CHP Genel Merkezi’nde yapacak olmasını değerlendiren parti yönetiminden isimler, “Kemal Bey, Örsan Öymen’e de genel merkezde açıklaması için izin verdi. Onun da adaylığını orada açıklaması bekleniyor. Kemal Bey anlayışlıdır” diyor.

Özel’i destekleyen isimler ise, açıklamanın CHP’de olmasına ilişkin “Bu parti geleneğidir. İl başkanı adayı, adaylığını il başkanlığında açıklar. O yüzden açıklamanın genel merkezde olması bir gelenek” vurgusunu yapıyor.

Öte yandan partideki değişim çıkışını başlatan Ekrem İmamoğlu’nun da Özel’i desteklediği konuşuluyor. Partide değişimi savunanlar konuyla ilgili “Ekrem Bey daha önce desteklediğini ifade etmişti ama açıklama günü orada olmaz” bilgisini paylaşıyor.



Tutum belgesinde neler yer alabilir?

Özel’e yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, tutum belgesinde, seçim yenilgisinin nedenleri, seçim sürecinde yapılan hatalara ilişkin bir özeleştiri yer alacak.

BBC News Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, Özel’e destek veren partililer, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, seçim sürecinde, parti yönetimini devre dışı bırakmasını “kayıt dışı siyaset” olarak nitelendiriyor.

O nedenle Özel’in tutum belgesinde, “CHP’nin mirasına sahip çıkmakla birlikte, ittifaklar ve kayıt dışı siyaset nedeniyle, partinin örselenen kimliğini yeniden ayağa kaldırmayı hedefleyen bir gelecek projeksiyonu” çizeceği ifade ediliyor.

Özel’in ana hatları ile “Nasıl bir CHP istendiğini” anlatacağı tutum belgesinin kitapçık haline getirilerek, kurultaya giden süreçte partililerle paylaşılması planlanıyor.

Destekçilerine göre tutum belgesi bir “parti programı veya seçim bildirgesi” gibi dizayn edilmedi.

Kurultaya giden süreç boyunca, katkıya açık olacak ve güncellenebilecek.

“Kadro hareketi olacak”

Adaylık açıklamasını Cuma günü saat 14.00’de yapmayı planlayan Özel, kürsüye tek başına çıkacak.

Özel’in bir “kadro hareketi” olarak yola çıkıldığı mesajı vermesi beklenen basın toplantısında, partinin farklı yönetim kademelerinde yer alan ve kendisine destek veren isimlerin salonda yer alması düşünülüyor.

Özel, adaylık açıklaması sonrasında ise Anadolu turuna çıkarak parti örgütlerinin nabzını tutacak, destek isteyecek.

Bu kapsamda, henüz kesinleşmemekle beraber ilk adresin İzmir İl Kongresi olabileceği ifade ediliyor.

“Kazanamamak değil, hiçbir şey yokmuş gibi devam etmek kıyamet”

CHP’de “değişim isteyenler” homojen bir yapıda değil.

Milletvekilleri arasındaki bir grup Özel’i “hizipçi, grupçu” olarak nitelendiriyor ve “Özel aday olursa Kılıçdaroğlu’nu destekleriz” tavrı sergiliyor. O nedenle Özel’in seçimi kazanmasının kolay olmayacağı ifade ediliyor.

Özel ekibi ise en fazla delegeye sahip olan İstanbul’da, ilçe seçimlerinde değişimcilerin önde olduğuna işaret ediyor ve adaylık ilanı ile Özel’e desteğin daha da artacağını düşünüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin de Özel’e destek vereceğine dikkat çekiliyor. Partide “değişim” talebinin, genel merkezin göremediği kadar yüksek olduğu ve Özel’in genel başkan yarışından galip çıkmasının “sürpriz olmayacağı” iddia ediliyor.

Bu görüşü savunanlar, partinin aldığı ağır seçim yenilgisinin ardından, “hiçbir şey olmamış gibi davranılamayacağını” savunarak, “Kurultayı kazanacağız. Ama elbette kazanmama ihtimali var ve bu bizim için bir kıyamet değil. Asıl, tüm bu olumsuzluklara, kötü gidişata rağmen, hiçbir seçenenek yokmuş gibi davranmamak kıyamet” görüşünü dile getiriyor.

 


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SİYASET Haberleri
  HAVA DURUMU
resmi ilanlar
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI