X 20
Bugun...
SON DAKİKA

Diplomatik gerilim tırmanıyor: Hindistan Kanadalılara vize işlemlerini durdurdu

Hindistan ile Kanada arasında, ayrılıkçı bir Sih liderin Kanada'da öldürülmesiyle başlayan gerilim tırmanıyor. Hindistan Kanada'daki vize işlemlerini durdurdu ve bu ülkedeki vatandaşlarına temkinli olmaları çağrısı yaptı.
facebook-paylas
 Tarih: 22-09-2023 01:08:22

Diplomatik gerilim tırmanıyor: Hindistan Kanadalılara vize işlemlerini durdurdu

Kanada ile Hindistan arasında ayrılıkçı bir Sih liderin öldürülmesinin ardından gerginleşen ilişkilerde kriz tırmanmaya devam ediyor.

İki ülkenin geçen hafta karşılıklı olarak diplomatlarını sınır dışı etmesinin ardından şimdi de dünyanın dört bir yanındaki hükümet ve diplomatik misyonlar için vize hizmeti sağlayan Hintli BLS International, Hindistan'ın Kanada'daki vize işlemlerini askıya aldığını duyurdu.

Şirketin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Hindistan misyonundan önemli uyarı: Operasyonel nedenlerden dolayı 21 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Hindistan vize hizmetleri bir sonraki duyuruya kadar askıya alınmıştır" denildi.

Geçen hafta Ottowa'nın suikastta rol aldığı iddiasıyla Hint istihbarat ajanını sınır dışı etmesinin ardından Yeni Delhi de Kanada'nın ülkedeki en üst düzey diplomatını sınır dışı etmişti.


Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Hintli mevkidaşı Narendra Modi.

Salı günü Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Hindistan'dan Sih lider Hardeep Singh Nijjar'ın ölümünü ve Yeni Delhi ajanlarının olaya karıştığına dair dile getirdikleri şüphelerini "ciddiye almasını" istedi ve iddialara cevap vermeleri gerektiğini ifade etti.

Hindistan hükümeti Kanada'nın suçlamalarını "saçma" olarak nitelendirirken "Kanada'daki şiddet eylemini" reddetti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "Kanada'da Hindistan karşıtı faaliyetlerin ve siyasi amaçlı nefret ve suç saldırılarının artması nedeniyle" Kanada'ya seyahat eden vatandaşları için uyarı mesajı yayınladı.


Hardeep Singh Nijjar 

Hardeep Singh Nijjar geçen haziranda British Columbia'da bulunan Sih tapınağının otoparkında maskeli iki kişi tarafından vurularak öldürülmüştü.

Nijjar olay yerinde hayatını kaybetmişti.


Hindistan'ın kuzeyinde 'Khalistan' adında bağımsız bir Sih devleti için mücadele yürüten Nijjar, 1997'de Kanada'ya geldi ve 2015'te vatandaşlığa kabul edildi.

Nijar, Hindistan makamları tarafından terörizm ve cinayet işlemek için komplo kurma şüphesiyle aranıyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER DÜNYA Haberleri
  HAVA DURUMU
resmi ilanlar
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI