|
Tweet |
Afganistan'ın doğusundaki Kunar vilayetinde Pakistan sınırına yakın bölgede pazar gecesi 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerel sağlık yetkilileri, deprem nedeniyle en az 610 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık bin 300 kişinin de yaralandığını bildirdi.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne (USGS) göre deprem, pazarı pazartesiye bağlayan gece Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad’ın yaklaşık 27 kilometre kuzeydoğusunda gerçekleşti. Yaklaşık 20 dakika sonra aynı bölgede 4,5 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha kaydedildi.
.jpg)
Kunar Afet Yönetim Otoritesi, Nur Gol, Soki, Watpur, Manogi ve Chapadare ilçelerinde en az 500 kişinin yaralandığını bildirdi.
Yerel yetkililer, depremin ardından can kaybının artabileceği uyarısında bulunuyor.
Afganistan Sağlık Bakanlığı sözcüsü Şerafat Zaman, “Arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor, birçok köy tamamen yıkıldı,” dedi.
Zaman, enkaz altındaki aramaların sürdüğünü ve ölü ile yaralı sayısının “değişmesinin beklendiğini” ifade etti.
Pakistan’a komşu olması nedeniyle canlı bir ticaret merkezi olan Celalabad, iki ülke arasındaki önemli sınır geçişlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Belediye verilerine göre, kentin nüfusu yaklaşık 300 bin olsa da, metropol alanının çok daha büyük olduğu düşünülüyor. Kentteki binaların çoğu beton ve tuğladan inşa edilmiş düşük katlı yapılar. Dış mahallelerde ise kerpiç ve ahşaptan yapılmış, deprem karşısında savunmasız evler bulunuyor.
Afganistan, sık sık yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalıyor. 2023 yılında 6,3 büyüklüğünde bir deprem ve ardından gelen güçlü artçılar nedeniyle büyük yıkım yaşanmıştı. Taliban, en az 4 bin kişinin öldüğünü açıklarken, Birleşmiş Milletler can kaybını yaklaşık bin 500 olarak vermişti. Bu, son yıllarda ülkeyi vuran en ölümcül doğal afet olarak kayıtlara geçmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)