X 20
Bugun...
SON DAKİKA

Örnek proje! Bu sese kulak verin: Depremzedeler için yaşam alanları kuruluyor!

Hatay'ın Defne İlçesi'nde depremzedelerin barınma sorununu kendilerine dert edinen ve onlar için yaşam alanları kuran “Yaşam Alanları Girişimi Derneği” örnek bir projeye imza attı.
facebook-paylas
 Tarih: 01-09-2023 19:02:34  -   Güncelleme: 01-09-2023 20:15:34

Örnek proje! Bu sese kulak verin: Depremzedeler için yaşam alanları kuruluyor!

Geçtiğimiz Şubat ayında, Kahramanmaraş merkezli 50 bin insanın hayatını kaybettiği depremlerde, yaklaşık 120 bin kişi yaralandı.

13,5 milyon kişinin etkilendiği depremlerin ardından ise 2,4 milyon insan, evleri yıkıldığı için başka yerlere göç etmek zorunda kaldı.

Depremden bugüne bölgedeki koordinasyonsuzluk ve eksiklikler, felaketin boyutlarını da büyüttü.

Depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, yıkımın en fazla yaşandığı illerden biri olan Hatay'da sorunlar halen çözülmüş değil.

Şehirde barınma en temel sorun olarak devam ederken, hijyene, sağlığa ve gıdaya erişimde ise, halen güçlükler yaşanıyor.


Birçok bölgede su, tuvalet, duş, temizlik ihtiyaçlarının karşılanamaması, kanalizasyon, çöpler, bölgede oluşacak salgın hastalıklar ve diğer sağlık sorunları, felaketin görünmeyen boyutları olarak maalesef karşımızda duruyor.

GÖNÜLLÜLER BÖLGEDE...

Gönüllülük, dünyada tüm coğrafyada görülen önemli ve evrensel bir olgudur. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi “Gönüllüler; özgürlük, adalet ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalar yapan kişiler” olarak ifade edilir.

Acıları büyütmemek, depremin yol açtığı enkazı kaldırabilmek için yaşamımıza bilim, mühendislik, kamu ve doğa yararına sahip çıkmak, toplumsal mücadeleyi omuz omuza büyütmek için afet bölgelerinde birçok dernek, vakıf ve gönüllüler çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.

İŞTE ONLARDAN BİRİ... “YAŞAM ALANLARI GİRİŞİMİ DERNEĞİ”

Hatay'ın Defne İlçesi'nde depremzedelerin barınma sorununu kendilerine dert edinen ve onlar için yaşam alanları kuran “Yaşam Alanları Girişimi Derneği” örnek bir projeye imza attı.

Şubat depremi sonrası Hatay’ın Defne İlçesi'nde kurulan “Yaşam Alanları Girişimi Derneği” mesleklerinde uzman kişilerle birlikte Defne’de ahşap konutlar inşa etmeye başladı.



Defne Belediyesi'nin tahsis ettiği 4,5 dönümlük arsada gönüllülük ve ortak akıl esası ile çalışmalar yürütenen “Yaşam Alanları Girişimi Derneği” depremzedeler için ahşap evler yapıyor. Yaklaşık 50 m2’lik oturum alanına sahip Ahşap evlerin her biri 21 m2.

Kendisi de depremzede olan, Yaşam Alanları Girişim Derneği Başkan Yardımcısı ve Defne Kent Konseyi Üyesi Gül Taşdelen Yılmaztürk, örnek prpojenin detaylarını An Haber Ajansı'na anlattı.

İşte o Röportaj...

YAŞAM ALANLARI GİRİŞİMİ NEDİR VE NASIL KURULDU?

"Yaşam Alanları Girişimi Derneği, 06/02/2023 depremi sonrası Almanya’dan gelen Çadır Kent Derneği temsilcisi Cüneyt Sezer ile başlayan bir süreç ile başladı. Sonrasında olaya ortak akıl grubu dediğimiz değişik meslek odalarından ve uzmanlıkları olan bir grup gönüllü ile sürdürülmeye başlandı.


Yaşam Alanları Girişim Derneği Başkan Yardımcısı ve Defne Kent Konseyi Üyesi Gül Taşdelen Yılmaztürk.

Yurt dışından gelen arkadaşımız ilk etapta bölgeye çadır kent kurma niyeti ile gelmişti. Ancak bölgenin çetin koşulları ve sokakta kalan insanların çokluğu nedeniyle çadır kentlerin geçici çözüm olacağını gören ortak akıl gurubumuz daha kalıcı ve sürdürülebilir çözümler aramaya başladı. Konteyner kent kurma girişimlerimiz ilk zamanlar malzeme tedarikinin imkânsız olması nedeniyle sonuçsuz kaldı ancak bu sırada bölgeye getirilen konteynerlerin sağlıksız ve geri dönüşümsüz olduğunu ayrıca insanlarda suni bir yaşam alanı algısı yarattığını gördük.

Daha iyi nasıl bir yaşam alanı oluşturulabileceği üzerine yaptığımız araştırmalar sırasında bir mimar arkadaşımızın hazırladığı ve üretimine başladığımız evlerimizi üretme kararı aldık. 
Bu kararı almamızdan sonra eldeki kısıtlı imkanlarla nasıl üretim yapacağımızı düşündük. Bu konuda Adana Büyük Şehir Belediyesinin tam desteği ile belediye atölyelerinde belediye çalışanlarının iş gücü ile üretime geçmeye karar verdik."



"DEFNE BELEDİYESİ BİZE KAPILARINI AÇTI.."

"Almanya’da bulunan derneğin mal alımı yapması ile de üretim süreci başladı. Ardından üretilen evlerin alanda kurulması ve yerleştirilmesi için Defne Belediyesinden yardım istenildi. Defne belediyesi de hem yer tahsisi hem de iş gücü desteğinin kapılarını açtı ve üretim hızlandı. Ancak Yaşam Alanları Girişimi olarak gönüllülük ve ortak akıl esası ile yürütülen çalışmalarda bir tüzel kişiliğe ihtiyaç vardı. Hem resmî kurumlarla temasa geçebilmek hem de projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için finans kaynakları sağlamak amacı ile derneği kurduk ve yine ortak akıl ve gönüllülük esası ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

"EVLERİMİZ DEMONTE BİÇİMDE HAZIRLANMIŞTIR"


Girişimin oluşturduğu projenin amacı esas olarak depremzede ailelerin başını sokacağı güvenli bir alan yaratmak amacını taşımaktadır. Ancak bunu yaparken bu evlere yerleşen kişilerin kendilerini sanki bir evde yaşıyormuş hissini yaratmak, daha insancıl ve kendilerine ait küçükte olsa bahçeli ve sosyal alanlı yerleşim yerleri yaratmak, insanları mahallelerinden ve evlerinden çok uzak olmayan bu nedenle küçük ölçekli ve daha yaygın yaşam alanları kurmak amaçlanmıştır. Ayrıca kuracağımız evlerin ihtiyaçlar sonlandığında hurdaya ayrılmaması için demonte biçimde tasarlanmıştır. İnsanlarımızın bu evlere ihtiyacı sona erdiğinde bu evler sökülüp istiflenerek olası bir felakette kullanıma hazır hale getirilecektir."



PROJENİZ NE AŞAMADA VE ŞU AN NELER YAPIYORSUNUZ-HALİHAZIRDA Kİ PLANINIZ NEDİR? KAÇ KONUT YAPMAYI PLANLIYORSUNUZ?

"Projemiz Defne Belediyesinin tahsis ettiği 4,5 dönümlük arsada planlanan 48 ev kurulmasını planladığımız alanda başlamış durumda. Hali hazırda özellikle Almanya’daki derneğin sağladığı maddi imkanlarla 6 adet ev sahada kurulmaya başlanmıştır. 6 evin ise Adana Büyük Şehir Belediyesinde sahada kurulmaya hazır hale getirilebilmesi için imalatı bitirilme aşamasındadır.

Derneğimize yapılan bağışlar ve Almanya derneğinin katkıları ile 
yaklaşık 20-25 evin malzeme alımı için fiyat araştırılması yapılmaktadır. Birinci etap dediğimiz 4,5 dönümlük arsadaki 48 evlik imalatımız sonuçlandığında derneğimizin sağlamaya çalıştığı yardımlar ve Almanya’daki derneğin destekleri ölçüsünde ihtiyaç kalmayıncaya kadar yapabildiğimiz kadar ev yapıp 2.-3.-4. Etapları tamamlamak istiyoruz.

Ayrıca bu yaşam alanlarını oluşturduktan sonra da yine gönüllülük esası ile sosyal, kültürel, eğitimsel desteklerle birlikte sağlık sorunlarına yönelik çalışmalar yapılması planlanmaktadır. Hazırlanan evlerin dağıtımı hususunda dernek üyelerimizden oluşan bir komisyon gerçek ihtiyaç sahiplerine evlerin teslimi için çalışmalarına başlamış ve talep toplamaktadır."



BU EVLER NASIL TASARLANDI NASIL BİR YAŞAM ALANI KURULACAK?

"Ahşap evler yaklaşık 50 m2’lik oturum alanına sahiptir. Her bir evimiz 21 m2’dir. Kalan boş alan ev sahibinin kendi kişisel kullanımına bırakılmıştır. Evlerin tasarımını Uşaklı genç mimar arkadaşımız Orkun Gökmen yapmıştır. Evlerin olabildiğince ekolojik, doğayla uyumlu olması amaç edinilmiştir. Yasam alanımız 4,5 dönümlük arazi üzerinde yapılan yerleşim planına göre 48 adet ahşap ev ve sosyal donatılardan oluşmaktadır."



KAMPANYAYA KATILMAK İSTEYENLER NELER YAPMALI?

"Kampanyaya katılmak isteyenler Yaşam Alanları Girişimi Derneğinin aşağıdaki hesap numaralarına nakdi yardım yapabilirler. Dernek ayni yardım da kabul etmektedir."



HESAP SAHİBİ YAŞAM ALANLARI GİRİŞİMİ DERNEĞİ

TL HESABI TR98 0006 4000 0016 0410 3592 16

CHF HESABI TR37 0006 4000 0026 0410 1092 73

EURO HESABI TR57 0006 4000 0026 0410 1072 64

USD HESABI TR47 0006 4000 0026 0410 1072 50

- Depremzedelerin barınma sorununu dert edinmiş canların çabalarıyla oluşan bu organizasyona ve onlara destek verip, iyiliğin bulaşıcılığını tüm evrene yayan sizlere sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

- Bende An Haber Ajansı aracılığı ile tüm yurttaşlarımızın bu sese kulak vermesini ve bu tür afetlerin bir daha yaşanmamasını diliyorum. İyilik iyidir.. Çok teşekkürler...


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SAĞLIK Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HAVA DURUMU
resmi ilanlar
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI